» велосипеди
начало » велосипеди
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Ню Йорк се качва на колела

Целта е намаляване на автомобилния трафик и стимулиране на здравословния начин на живот


(05/27/13) Американският мегаполис Ню Йорк от днес е първият град отвъд океана, който въвежда система за обществено ползване на велосипеди, след успешното налагане на метода в няколко европейски
държави.

Градът ще се присъедини към 534-те града по света, в които са в сила програми за споделяне на велосипеди с цел намаляване на автомобилния трафик и стимулиране на здравословния начин на живот.


Данъкоплатците не плащат нито долар от парите си за системата, тъй като за реализирането на проекта финансиране в размер на $48 млн. е получено от Citibank и MasterCard. Проектът „Citi Bikе” предвижда инсталирането на 330 „станции” за 6 000 велосипеда в Манхатън и части от Бруклин.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се надява с пилотния проект да повтори успеха на подобните проекти в Лондон, Париж, Брюксел и други европейски столици.

Ако първите стъпки на програмата се окажат успешни, проектът ще бъде разширен до 10 000 велосипеда и 600 бази за тях в кварталите Манхатън, Бруклин и Куинс.

Всеки потребител може свободно да заеме колело от определена станция, да го използва в рамките на деня и да го остави в която и да е друга станция, срещу абонамент от 9,95 долара на ден или 95 долара годишно. Колоездачите на 16 и повече години ще използват дебитната или кредитната си карта, за да получат многоцифрен код, с който да отключат колелото от стоянката.

Колоездачите ще могат да си купят и 7-дневен пропуск, който струва 25 долара. Картите позволяват неограничен брой пътувания до 30 минути. Велосипедите ще могат да се връщат на която и да е станция.

Само за първата седмица са се записали над 9 000 души, а велосипедите ще бъдат достъпни за всички от 2 юни.

Вече е налично приложение за Android и iPhone, още преди да заработи самата услуга.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news