» Гергана Червенкова
начало » Гергана Червенкова
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Искат 68 г. затвор за българка в САЩ

Червенкова не е стъпвала в Щатите от 20 г., но я изправят на съд за нелегална схема за търговия с лекарства

Факсимиле от обвинителния акт, с който на Червенкова са повдигнати 6 обвинения.

(05/17/13) Българка, която от 20 години не е стъпвала в САЩ, е подсъдима по 6 обвинения за нелегална търговия с лекарства, в съучастие с още 8 души. 35-годишната ни сънародничка може да получи максимална присъда от 68 г. затвор, ако бъде призната за виновна по всички обвинения.

Властите в Ню Джърси настояват тя да бъде изправена на съд в САЩ, тъй като наркомрежата е пласирала лекарства на територията на страната.

Червенкова бе арестувана през ноември 2012 г. На 21 ноември е обявена за издирване чрез Интерпол. Същият ден в Щатите са задържани още девет души – сред тях са управителите на три аптеки в Ню Джърси и Пенсилвания – Лена Лашър и Питър Ричио, лекарите Джон Бърлинг, Роберт Имбернино и Едмънд Каплан и уеб администраторите Тимъти Кеар, Кристофър Райли, Адам Рисолиа и Пол Гризкиевич.

Агенцията за борба с наркотиците и прокуратурата в Ню Джърси смятат, че групата е продавала лекарства без рецепта по интернет. Според разследващите бандата е спечелила над $13 млн. Американските власти смятат, че Червенкова е участвала в грпупата от януари 2010 г. до ноември миналата година. У нас тя имала банкова сметка, през която били изпрани около 5 милиона долара. Адвокатът на жената – Гачо Груев, твърди, че клиентката му няма спесимен от банковата сметка и не може да оперира с нея.

Самият вътрешен министър по това време Цветан Цветанов обяви Червенкова за тартор на групата. Тя обаче не фигурира като такава дори в обвинителния акт, подписан от прокурор Приит Барара. Не е ясно и каква е връзката й с останалите участници в схемата.

Червенкова е задържана заради контролираната съставка буталбитал, която била засечена в лекарствата фиорицет, сома и ултран. Те били продавани чрез уебсайта uniononline.com, за който се твърди, че е управляван от Червенкова. През страницата се поръчвали лекарства с фалшиви рецепти. За целта клиентите попълвали онлайн медицински тест, в който трябвало да отговарят на въпроси за историята на заболяванията си.

Много често правилните отговори били предварително отбелязани. След поръчката и попълнения въпросник операторите на сайтовете предавали въпросника на един от тримата лекари в САЩ, който издавал рецепта, без да проведе лична консултация с пациента и без да прегледа медицинския му картон. Рецептата се изпращала до дадена аптека, където се изпълнявала. После лекарствата се изпращали по пощата до клиента.


Сайтът е собственост на фирмата “Юниононлайн” със седалище в Лондон. Общото е това, че фирмата работодател на Червенкова - “БГ глобъл сървисиз” поддържа сайта. И двете дружества са собственост на едно и също юридическо лице.

Според американските власти, парите от нелегалната търговия с лекарства са стигнали до Лашер и Ричио от сметки в Хонконг, Израел и Кипър, както и от управителите на уебстраници, за каквато е посочена и българката. Тя е била заловена чрез контролирани пратки със забранените лекарства. На 20 април и на 29 май 2012 г. агентът си купил на два пъти по 120 таблетки буталбитал без рецепта.
Срещу Червенкова са повдигнати обвинения за заговор, за разпространение на забранени лекарствени средства, за липса на обозначение и за пране на пари.

Адвокатът е категоричен, че понятието „таблетки буталбитал” е изпразнено от съдържание, тъй като такова лекарство не съществува. Било субстанция, която се добавя към медикаменти. „Екстрадицията може да бъде допусната само при двойна наказуемост, т.е., ако продажбата на лекарства е престъпление и в САЩ, и у нас. Но според българския закон не е така. Още повече, че Гергана не е стъпвала в САЩ откакто е била дете”, категоричен е юристът.


САЩ поискаха Червенкова да бъде екстрадирана в началото на година. Софийският градски съд одобри искането и сега тя пак е в ареста. Предстои обжалване на по-висока инстанция.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news