» Димитър Пешев
начало » Димитър Пешев
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Скандалът с паметника на Пешев

Българските власти са обвинени, че преиначават историята

(05/14/13)
Плановете за преименуване на улица във Вашингтон на името на българския политик Димитър Пешев, когото всички в България смятат за основен инициатор за спасяването на еврейското население в страната през Втората световна война, неочаквано удариха на камък. Както BG VOICE първи съобщи миналата седмица, вместо да получи зелена светлина, молбата на българското посолство разпали дебати за това колко коректно разглежда България своето минало. BG мисията във Вашингтон всъщност не е инициатор на идеята.


Тя просто подкрепи предложение, което беше внесъл US предприемачът и бивш градски съветник на Вашингтон Нийл Глик - да бъде почетена паметта на заместник-председател на 25-ото българско народно събрание. Градският съвет на американската столица направи запитване до Мемориалния музей на холокоста доколко резонна е подобна идея.

Оттам най-неочаквано пристигна възражение. В него музеят оплита дейността на Димитър Пешев в по-широк спор за действията на българските политически лидери като цяло по времето на холокоста и пронацистката политика на страната. Същевременно мемориалът "Яд ва-Шем" признава Пешев за световен праведник.

Причина за отказа е, че преди два месеца българският парламент прие декларация по повод 70-годишнината от спасяването на евреите. В текста не бе поета отговорност за депортирането на евреите от Тракия и Македония с аргумента, че тогава те са били контролирани от немците, което от музея опровергават.
Текстът на писмото на Мемориалния музей на холокоста в САЩ (със съкращения):
"Пишем ви, за да изразим сериозното си безпокойство относно събитията в последно време, които показват, че българското правителство и българският парламент са опитали неотдавна да изопачат истината относно историята на холокоста в България. Исторически факт е, че българската еврейска общност, макар и пострадала от значителни дискриминационни мерки, оцеля непокътната през Втората световна война.

Заслугата е на някои български политици и духовници, които, впрочем, помогнаха за оцеляването на техните съграждани. Но техните достойни за възхищение дела не трябва да бъдат опетнявани от изопачаването и отричането на отговорността на българската държава за арестуването, депортирането и в крайна сметка убийството на 11,343 евреи от Тракия и Македония. Справянето с политически предизвикателства не дава право на нито един държавник да манипулира историята. Неприемливо е представители на българската държава да казват, че България е "окупирана от нацистите страна" и да твърдят, че окупираните от България територии "от Северна Гърция и Кралство Югославия по онова време са били под германска юрисдикция".

Българското правителство отказва да предостави гражданство на евреите от Тракия и Македония, въпреки че дава гражданство на неевреите от тези територии. Българският вътрешен министър заедно с комисар Белев депортират евреите от Тракия и Македония. Накрая правителството на България плаща билетите за влака на евреите, които скоро след това ще бъдат убити. Напълно вярно е, че германците оказваха значителен натиск върху правителството да извърши депортациите.

Но, както знаем, когато българските власти се противопоставят на депортациите, те са много успешни в своето начинание. Като съюзник на нацистка Германия България е суверенна страна, контролираща своето законодателство и правни мерки. Грубите и непочтени опити за изопачаване на историята на българските евреи са обида за жертвите на холокоста и вредят на имиджа на България, която доскоро беше възприемана като страна, която се отнася коректно към тъмните сенки от миналото.

В съответствие със своята мисия Мемориалният музей на холокоста в САЩ, американска федерална агенция, ще продължи да наблюдава внимателно тази злощастна тенденция. Вярваме, че новото правителство на България ще покаже по-умерен подход в отношението към историческите факти и няма да позволи да бъде манипулирано да следва насока, която вреди на репутацията му."

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news