» музеи
начало » музеи
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Невиждан наплив към музеите в NY

За 1 година рекордните 6,28 милиона души посетили Метрополитън

(05/01/13) Въпреки че в интернет епохата всичко е достъпно с кликване на мишката, напливът на посетители в големите музеи в Ню Йорк непрекъснато расте и затова те преминават към работно време седем дни в седмицата.


Музеят за модерно изкуство (МоМА) в сърцето на Манхатън се отказа от почивния ден във вторник и днес, на 1 май, е отворен. От създаването му през 1929 г. до 1975 г. прочутият музей е работил без почивен ден, а след това е въведен един почивен ден в седмицата, за да се намалят разходите. Но след обновяването и разширяването на музея през 2004 г. интересът стремително се засили и посетителите се увеличиха двойно - от 1,5 милиона на 3 милиона годишно, сочи статистиката.

Директорът на МоМА Глен Лоури каза, че музеят ще работи без почивен ден, за да посрещне растящия наплив от посетители.


Най-големият музей в Ню Йорк - Метрополитън, до Сентръл парк, ще заработи без почивен ден от 1 юли. "Миналата година имахме рекордни 6,28 милиона посетители", казва директорът Томас Кембъл. "Хиляди хора не могат да разгледат музея в понеделник, когато по традиция е затворен. Ще решим проблема, като се откажем от почивния ден. Изкуството е страст 7 дни в седмицата", добавя той. В Метрополитън, създаден през 1872 г., има над два милиона творби на изкуството от цял свят.

Музеят за естествена история работи без почивен ден и затваря само два дни в годината - в Деня на благодарността и на Коледа.

Ню Йорк е бил посетен през 2012 г. от рекордните 52 милиона туристи, от които 41 милиона американци. В други големи столици също има тенденция към постоянна работа на музеите. В Лондон без почивен ден работят Британският музей, Националната галерия и галериите Тейт Модърн и Тейт Бритън.

В Париж Лувърът е затворен във вторник, а музеят Орсе - в понеделник. В Мадрид Прадо работи без почивен ден, а Рейна София затваря във вторник.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news