» Бостън
начало » Бостън
сподели във  Facebook  Svejo.net 
ДНК от жена по бомбите в Бостън

Тестват кръвта на вдовицата на Тамерлан Църнаев

Вдовицата на Тамерлан - Катрин Ръсел. Снимка: АР

(04/29/13) Върху части от едно от двете бомби, използвани при терористичните атаки на Бостънския маратон, са намерени следи от ДНК на жена. Все още не е установено на кого принадлежи тя и означава ли находката, че жена е помогнала на братята Църнаеви за осъществяването на терористичния акт.

Възможните обяснения са няколко - например генетичният материал може да е на продавачка от магазина, която е продала на терористите материалите за изготвянето на бомбите. Или на взривното устройство може да е попаднал случайно нечий косъм. Възможно е и ДНК-то да е на жена, присъствала на маратона.

В понеделник през нощта следователи от ФБР са били в дома на вдовицата на Тамерлан Църнаев - 24-годишната Катрин Ръсел. Те са взели проби от нейна ДНК, за да го съпоставят с откритата върху взривното устройство. Освен това агентите на ФБР изнесли от дома на родителите на Ръсел в град Норт Кингстаун (щата Роуд Айланд), където живее и тя, няколко чанти.

Катрин Ръсел се запознала с Царнаев в нощен клуб. След известно време тя се отказва от следването си в университета Съфък в Масачузетс, приема исляма и се омъжва за Тамерлан през юни 2010 г.
Скоро им се ражда дъщеря Захара, която сега е на три годинки.

"Тя плаче много", казва адвокатът й Амато Делука, описвайки 24-годишната Ръсел като изтощена и стресирана. По думите му клиентката изобщо не е знаела какво се случва с мъжа й, защото е била прекалено заета да работи, за да издържа семейството си. 26-годишният Тамерлан е седял вкъщи с 2-годишната им дъщеря. Двамата с брат му Джокар, който бе заловен от полицията, са говорили на руски език, който тя не разбира.

"Явно е, че тя не знае нищо", казва Делука. "Тя работеше от ранни зори до късно вечер."
На 15 април в центъра на Бостън в интервал от 12 секунди прогърмяха два взрива. Загинаха трима души и над 260 бяха ранени.

Американските власти са уверени, че организатори и изпълнители на взривовете са братята Царнаеви - Тамерлан и Джокар, които са от чеченски произход.
Тамерлан беше убит в престрелка с полицията, а Джокар беше ранен и арестуван. В момента той е държан в затворническия медицински център в Девънс, недалеч от Бостън, в единична килия под 24-часово наблюдение.

Миналата седмица срещу него бяха повдигнати обвинения в масово убийство, за което може да получи доживотен затвор или смъртна присъда.

Междувременно стана ясно, че защитата му е поета от известната адвокатка Джуди Кларк, специализирала в защитата на подсъдими, заплашени от смъртно наказание. Кандидатурата й като член на защитата на Църнаев беше одобрена от съдията по делото Мериан Боулър.

Адвокатката от Сан Диего е спасила от електрическия стол редица известни подсъдими. Сред нейните бивши клиенти са математикът Тед Качински с прякора Унабомбър, който изпращаше по пощата писма бомби, Сюзан Смит, удавила двете си малки деца през 90-те години, Джарет Лофнър, който откри стрелба по време на среща с избиратели и рани представителката на Конгреса на САЩ Гейбриъл Гифърдс в град Тусон, щата Аризона, както и християнинът терорист от олимпиадата в Атланта Ерик Рудолф.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news