» Църнаеви
начало » Църнаеви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Преместиха Църнаев в медицински арест

Майка му Зубейдат е включена в списъка на заподозрените във връзка с тероризъм


Зубейдат Църнаева                                                                                   Сн. Reuters

(04/26/13) Заподозреният за бомбардировките в Бостън Джохар Църнаев бе преместен в петък от болницата във федерален медицински арест на около 39 мили западно от Бостън, Масачузетс.


Мястото се намира в бивша военна база и в него задържат федерални затворници и лица, които имат нужда от дългосрочна медицинска или психиатрична помощ. Църнаев, 19, се възстановява от огнестрелна рана в гърлото и други наранявания, които получи в престрелка с полицията по време на опита си за бягство миналата седмица.

Малко по-рано 26-годишния му брат Тамерлан, който бе вторият главен заподозрянза взривовете на 15 април, бе убит от полицаи.

Междувременно CNN съобщи, че през 2011 г. властите в САЩ са включили името на майката на бостънските терористи Зубейдат Църнаева в списъка на заподозрените във връзка с тероризъм (TIDE), след като Русия е изпратила предупреждение за техни възможни връзки с екстремисти.

В тази база данни, която се поддържа от националния антитерористичен център, са включени над половин милиона имена. Това, че в свръхсекретния „черен списък“ на потенциалните терористи е бил включен Тамерлан Църнаев, стана известно преди дни. За подозренията по отношение на майка му обаче се съобщава за първи път.

ФБР беше принудено да признае, че по искане на чужда държава преди две години е разпитвало по-големия от братята Църнаеви и е включило името му в базата данни, създадена за проследяване на преминаването на границите на САЩ от страна на подозрителни лица. Записите в тази база данни остават активни една година, посочва РИА Новости. През септември 2011 г. по инициатива на ЦРУ Църнаев се оказва в другия списък - със заподозрени за връзки с тероризъм.

През 2011 г. от ФБР няколко пъти са разпитвали Зубейдат Църнаева в рамките на разследването на действията на нейния син. Няколко месеца по-късно обаче разследването е приключено и делото е закрито, тъй като не били открити каквито и да са доказателства за съпричастност на Тамерлан Царнаев към терористи.

Междувременно родителите на бостънските терористи изчезнаха. По информация на CNN, майката и бащата на Джохар и Тамерлан Църнаеви са напуснали дома си в Дагестан и местоположението им е неизвестно.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news