» зет осама
начало » зет осама
сподели във  Facebook  Svejo.net 
ФБР тайно доведе в Ню Йорк зетя на Осама бин Ладен

Обвиняват го в заговор за убийствата на американци

(03/07/13) Зетят на ликвидирания лидер на Ал-Каида Осама бин Ладен – Сюлейман Абу Гает, е бил вкаран тайно от ФБР на територията на Съединените щати. Досега той е пребивавал в Йордания, където е бил депортиран след ареста си в Турция през февруари. В момента зетят на известния терорист пребивава в Ню Йорк, съобщават правителствени източници. След смъртта на бин Ладен, Гает е един от най-високопоставените членове на Ал-Каида.

Прокуратурата в четвъртък повдигна срещу Сюлейман Абу Гает обвинения, че е подготвял заговор за убийствата на американци.

В началото на миналия месец зетят на бившия лидер на Ал-Кайда бе арестуван след получаването на информация от Вашингтон за местонахождението му. Той влязъл в Турция от Иран с фалшив паспорт.
Турските власти обвинили Сюлейман в незаконно влизане в страната. Първоначалните им намерения бяха да го екстрадират в Иран, но междувременно САЩ поискаха да им бъде предаден.

След атентатите от 1 септември 2001 г. американските власти обявиха Бин Ладен за враг номер 1 на страната си. Лидерът на ислямистката групировка беше убит при акция на военните сили на САЩ в Пакистан през май 2011 г.

На 8 декември в Пасикна беше ликвидиран Абу Заид – един от лидерите на терористичната групировка Ал-Каида. Той бе убит при въздушен удар на безпилотен самолет. Атаката е била насочена срещу скривалище на екстремистите в Северен Вазиристан при границата с Афганистан. Освен Заид тогава загинаха и още десет членове на групировката.

Главният прокурор Ерик Холдър и разследващи обявиха, че официалните обвинения ще бъдат предявени на Гает в петък в окръжния съд на Манхатън, само на няколко преки от Световния търговски център. Кулите близнаци бяха разрушени в атентатите от 11 септември.

Полицията на Ню Йорк увери, че са взети всички мерки за сигурност около пребиваването на Сюлейман в града.

След атентатите от 11 септември, той се изяви като един от основните говорители на Ал-Кайда. Смята се, че е бил в елитния отряд на групировката, в който членуват най-влиятелните й фигури, сред които и един от синовете на бин Ладен – Саад.


Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news