» Имиграционна реформа
начало » Имиграционна реформа
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Икономика вместо имиграционната реформа
В речта си „За състоянието на съюза“ Обама подтикна отново за узаконяване на 11-те милиона без документи, но не предложи нищо ново

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(02/16/13) Окрилен от изборната си победа през ноември, Барак Обама агресивно настоя силно разделеният Конгрес да приеме неговите планове за създаване на нови работни места с държавни пари в речта си „За състоянието на съюза“ във вторник вечерта. Словото е задължително по конституция и се прави веднъж в годината пред сборна сесия на двете камари на Конгреса и в присъствието на целия кабинет и членовете на Върховния съд. Един от членовете на кабинета винаги отсъства, за да осигури продължаването на властта, ако немислимото се случи. Тази година това беше напускащият поста си секретар по енергетиката Стивън Чу.

Речта на Обама беше почти изцяло фокусирана върху създаването на нови работни места и намаляване на бюджетния дефицит чрез балансиран модел на увеличени данъчни приходи и съкращаване на разходите, включително и за социалните програми. Милионите имигранти обаче очакваха от речта на Обама да чуят ясно изразени неговите идеи за реформа на имиграционната система. Президентът отдели един абзац от словото си, в което още веднъж потвърди своето желание за реформа и принципите в нея. „Лидери от бизнеса, профсъюзите, полицията и духовните организации – всички са съгласни, че времето е настъпило за приемане на тотална имиграционна реформа. Сега е времето. Сега е времето да я направим. Сега е времето“, повтори три пъти президентът в опит да убеди скептиците по темата. Тази част от речта му

получи аплодисменти дори и от републиканците

включително и от Джон Бейнър, който е председател на Камарата на представителите. Естествено подкрепата беше по-силна за предложението на Обама да се намали времето за чакане и да се увеличи броят на визите за високообразовани специалисти и инженери. По-малък ентсуиазъм от страна на републиканците получи идеята му за път към гражданство за 11-те милиона хора без документи, които в момента са в страната. „Истинска реформа означава установяването на отговорна процедура за път към гражданство – път, който включва бекграунд чек, плащането на данъци и смислена глоба, научаването на английски език и нареждането в края на опашката след хората, които в момента искат да дойдат тук легално“, отбеляза Обама. Той още веднъж подчерта, че сигурността по южната граница е изключително силна и нелегалните преминавания са на най-ниското си ниво от 40 години насам. Дотук бяха и конкретните идеи по имиграционната реформа. По-рано от Белия дом бяха обявили, че ще използват речта за състоянието на съюза като главна платформа да подтикнат Конгреса в приемането на реформата. В дните след това обаче осем сенатори от двете партии и в отделна реч от президента Обама изложиха детайлно своите принципи за тази промяна, а в Конгреса вече текат изслушвания по темата.

"Нашата страна е по-силна, когато се впрегнат талантът и изобретателността на изпълнените със стремеж и надежда имигранти", заяви Обама.
За разлика от някои други предложения на Обама имиграционният план има шанс да бъде приет в разделения Конгрес. И причината е засилващото се влияние на латиноизбирателите.

Искането на Обама за бързи действия показва как имиграцията скочи на върха на дневния ред след години на бездействие.
Президенът е нетърпелив да действа по основния приоритет на латиноамериканците, които го предпочетоха пред републиканеца Мит Ромни в изборите на 6 ноември със 71 срещу 27%. Така Обама си осигури победа в силно оспорваните щати като Флорида и Невада.

Републиканците междувременно се притесняват, че ще губят в бъдеще, ако не направят нещо за да се харесат на латиносите, които според Pew Hispanic Center ще бъдат половината от населението на САЩ до средата на века.

Приоритетите на Обама: Средната класа и възраждане на икономиката

Възраждане на американската икономика - това беше основната тема в годишното обръщение „За състоянието на съюза" според Ройтерс. Барак Обама обяви също, че САЩ ще започнат преговори с Европейския съюз (ЕС) за създаване на най-голямата зона за свободна търговия.
Обама обеща „по-умно", а не по-голямо правителство за всички, не само за малцинството. И призова за действия срещу насилието с оръжия в борбата с климатичните промени и в имиграционната реформа.

Обама заяви, че задачата на неговото поколение е да „задейства истинския двигател на икономическия растеж на САЩ – растящата просперираща средна класа". „Изчистихме пътя от руините на кризата и можем да кажем с увереност, че състоянието на нацията е стабилнo", каза президентът в едночасовата си реч. Според него създаването на растеж и работни места ще бъде "северната звезда, която ръководи нашите усилия".

Президентът предложи минималното заплащне да бъде увеличено с около 20 на сто - от 7.25 на 9 долара на час. Обяви програма за 50 млрд. долара за подобряване на инфраструктурата в страната. От тях 40 млрд. ще бъдат за ремонт на съществуващи мостове. Паралелно ще започне изпълнението на програма на стойност 15 млрд. долара за създаването на работни места в инфраструктурни проекти.

Общата стойност на обявените от Обама програми ще бъде компенсирана чрез ограничаване на някои разходи и данъчна реформа, което ще бъде отразено в проекта за федерален бюджет през следващите няколко седмици. Той призова Конгреса да предотврати нов удар по икономиката, който може да бъде нанесен на 1 март, когато автоматични съкращения на разходите ще влязат в сила, ако няма договорка с републиканците за предложените от Обама промени в данъчните закони и бюджетните разходи.

"Американският народ заслужава данъчен кодекс, който ще помогне на малките компании да губят по-малко време в попълване на формуляри и повече време в развитие и разкриване на нови работни места; данъчен кодекс, който гарантира, че милиардерите със скъпо платени счетоводители няма да могат да плащат по-ниски данъци от секретарките си; данъчен кодекс, който намалява стимулите за изнасяне на производство в чужбина, и по-ниски данъчни ставки за компаниите, които разкриват работни места тук, в Америка", подчерта президентът.

Той заяви, че нито един от плановете му не предвижда увеличения на бюджетния дефицит. Призова за правителствени инвестиции в инфраструктура, чиста енергия и образование. Освен това се закани да действа самостоятелно, ако Конгресът не успее да прокара законодателство за борба с климатичните промени. "Силните бури, сушата и горските пожари, които нанесоха поражения на САЩ, могат да бъдат смятани просто за съвпадение, но ние бихме могли да се доверим на заключенията на науката и да действаме, преди да е станало късно."

Президентът обяви още, че САЩ ще започнат преговори с ЕС за създаване на най-голямата зона за свободна търговия. Като споразумението ще помогне за увеличаването на износа и за създаването на повече работни места в САЩ.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news