» Имиграционна реформа
начало » Имиграционна реформа
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Републиканците: US гражданство за нелегалните? Токсична идея

Камарата на представителите започна дебата около имиграционната реформа с изслушване в правната си комисия
Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com
(02/07/13) Ако от всичкото говорене за имиграционна реформа, не ви става ясно какво предстои или какво може да се случи, ето ви бърз обзор. Три стъпки са нужни идеята да стане в закон. Двете камари на Конгреса трябва да гласуват един и същи текст на нормативния акт, а после президентът да го подпише като закон.

Сенатът, където доминират демократите, вече излезе със своя рамка за предложение – на осемте сенатора от миналата седмица където се говори за път към зелена карта и американско гражданство за 11-те милиона души без документи в САЩ. Вероятността това предложение да мине там е сравнително голяма. Президентът Барак Обама вече заяви, че ще подкрепи такъв закон. Разликата между неговите идеи и тези на осемте сенатори е колко бързо да се стига до гражданство, но това не би било такъв голям проблем за преодоляване.

Проблемът е Камарата на представителите и нейните 435 членове. Поне 217 гласа ще са нужни за да бъде прокарана имиграционната реформа (3 места са незаети сега). Демократите имат 200, но не е задължително всички да гласуват „за“. Някои от тях са от райони където избирателите не са склонни да подкрепят такава реформа. Ето защо ще е нужна сравнително добра подкрепа от страна на републиканците, а и отзивчивостта на техния лидер Джон Бейнър, който решава кой законопроект да бъде поставен на дневен ред за гласуване и кой не. От неговия офис за сега казват, че са отворени към всякакви идеи по темата за имиграционна реформа без категорично да заемат позиция по горещия въпрос.

Във вторник започна официалния дебат в Камарата на представителите за имиграционната реформа с изслужване в правната комисия, доминирана от републиканци. Те бяха привикали серия от гости – политици, местни обществени лидери, бизнесмени и представители на синдикатите, с които да обсъдят идеите за реформа. Това, което стана ясно от първия ден на дискусии е, че републиканците в камарата са меко казано невъодушевени от идеята на колегите си в Сената и Белия дом за път към US гражданство за нелегалните имигранти. Консерваторите предпочитат и вместо един голям закон за тотална реформа, да бъдат приети няколко по-малки, които да разглеждат отделни въпроси като визи за висококвалифицирани специалисти, селскостопански работници и чак тогава съдбата на нелегалните имигранти. „Когато имаш голям закон за тотална реформа, тогава се сблъскваш с проблеми като гражданството“, коментира републиканецът от Алабама Спенсър Бакус. „И каквито и да са различията ни, може да се съгласим, че това е токсичен, спорен въпрос – тази пълна амнистия.“ Като компромисен вариант някои републиканци предлагат легален статут за хората без документи, който дава право на работа и пътуване, но не и път към зелена карта и гражданство.

И преди сме писали в BG VOICE, че консерваторите не подкрепят идеята за гражданство на нелегалните имигранти защото вярват, че мнозинството от тях ще се превърнат в гласоподаватели на Демократическата партия. Но резултатите от последните президентски избори ясно им показаха, че ако не променят стратегията, ще губят латино гласовете така или иначе. А те са най-бързо растящата група избиратели в САЩ.
Следете най-новото около имиграционната реформа на www.BG-VOICE.com
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/06/2020
Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил
11/08/2020
Милан, Минка, Минко, Минчо
11/09/2020
Виктор, Виктория
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news