» Имиграционна реформа
начало » Имиграционна реформа
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Обама: „Сега е моментът“
Осем сенатори представиха план за закон с път към US гражданство

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

Само за 24 часа осем сенатори от двете партии и американският президент Барак Обама представиха детайлни планове за тотална реформа на имиграционната система на САЩ. И двете предложения включват евентуален път към зелена карта и американско гражданство. „Сега е моментът“, отбеляза във вторник президентът пред студенти в Лос Анджелис. В сряда ще дискутираме темата в специално предаване на www.BG-VOICE.com и с нашите експерти – адвокатите София Знаймер и Кристина Крилчев. Там може да видите и цялата реч на Барак Обама.
Предложенията на президента и 8-те сенатори са доста сходни и включват сериозен акцент върху сигурността по американските граници като предпоставка за път към зелена карта и гражданство.

- Временен статут
Според предложенията близо 11-те милиона хора без документи ще получат временен легален статут, с който да могат да работят. Те ще трябва да платят глоба и данъци със задна дата, да минат бекграунд проверка и да дадат биометрични данни.

- Път към американско гражданство
След като получат временен статут, платят глоби и данъци и покажат познания по английски, солидна работна история, допълнителни проверки в системата за национална сигурност, те ще могат да кандидатстват за зелена карта и 5 години след това – за гражданство. Те обаче няма да имат никакво предимство. Молбите на нелегалните имигранти ще се разглеждат едва след като всички текущи искания за зелена карта към имиграционните власти бъдат разгледани.Според някои прогнози целият процес ще отнеме около 15 години. „Ням да бъде бърз процес, но ще бъде честен процес“, каза във Вегас Барак Обама. „Ще изкара тези хора от сенките и ще им даде шанс да си извоюват зелена карта и евентуално гражданство.“

Тази процедура ще стане възможна едва след като бъдат изпълнени изискванията за още по-строг контрол по границата на САЩ с Мексико. От разговорите във Вашингтон става ясно, че все повече дрон самолети ще бъдат използвани за засичане на пресичащи нелегално границата плюс още полицаи и ресурси.

За хората, които са били доведени в САЩ като деца, ще има отделна по-бърза процедура, която ще копира неприетия вече 10 години DREAMAct. Те ще получават зелени карти, ако са завършили училище или са ходили в армията.
Отделна процедура ще има и за хората без документи, които работят в областта на селското стопанство и аграрната промишленост.

- Задължителни проверки за легален статут
Проверките за легален статут на кандидатите за работа ще станат задължителни за всички бизнеси с изключение на някои дребни фирми. Процесът ще става на фази в рамките на 5 години. И в предложението на президента, и в това на сенаторите се говори за създаването на сигурна програма и база данни, с които това да става. В момента федералните власти разполагат с E-Verify, която обаче дава много грешки и създава неудобства на бизнесите.
За тези, които продължават да наемат нелегални имигранти, ще има сериозни санкции.

- Контрол на визите
Ще бъде затегнат контролът върху хората с визи и ще бъде въведена система, която ще следи тези, които надстояват разрешения им статут.

- Без помощи от социални програми
Всички, които са във временен легален статут, няма да имат право да получават помощи от федерални или щатски социални програми като Medicare или помощ за купуване на здравна застраховка, каквато ще се полага на хората с ниски доходи от новия закон (т.нар. Obamacare).

- Бързи визи за специалисти
Предложениято предвижда създаването на бърза и ясна процедура за високи специалисти, особено с американско образование, които да получават работни визи и зелени карти. В следващите дни отделна група от сенатори смята да предложи специален закон за това, но от Белия дом предпочитат един общ нормативен акт, който да обхваща всички аспекти от реформата.

Ще бъдат създадени нови категории визи и ще бъдат премахнати сегашните годишни ограничения за броя на работни визи.
Преди тези предложения да станат реалност, предстои дълга и тежка битка във Вашингтон, но от изборите през ноември насам се вижда промяна в нагласите на Републиканската партия, които досега винаги са виждали подобна реформа като "амнистия", с която се опрощава престъпление на влезлите нелегално. Барак Обама получи 71% от вота на латиноизбирателите срещу едва 27% за Мит Ромни. А това е най-бързо растящата група гласоподаватели. Сред осемте сенатори, които предложиха своя проект за реформа, е и републиканският сенатор Марко Рубио от Флорида, който е от кубински произход и когото мнозина виждат като потенциален кандидат на десните за изборите през 2016 г. Рубио се радва на подкрепата и на редица консервативни активисти и медийни лидери като новото лице на републиканците.

От Камарата на представителите също работят по своя версия на законопроект за имиграционна реформа, който също включва път към гражданство. Те обаче имат още работа по своя проект.

Последният опит за имиграционна реформа беше през 2007 г. по времето на Джордж Буш, но тогава пропадна.
Сенаторите се надяват да успеят да оформят своите идеи в законопроект до март-април и до началото на лятото той да бъде приет.


В ЦИФРИ
11 милиона имигранти без статут
35% са били в САЩ 15 или повече години
36 години – средна възраст на нелегалните имигранти
50-70% от хората без документи плащат данъци
                                            Източник: Pew Research

Без визи за още държави?
Проектът на президента Барак Обама за имиграционна реформа включва интересно изречение, според което ще се даде „по-голяма гъвкавост да бъдат определяни страните, коите са включени в програмата за безвизово пътуване“. В момента те трябва да отговарят на стриктни изисквания, приети от Конгреса, сред които и под 10% отказ на визите за съответната държава. Това спира страни като България и Полша да се включат в програмата, макар че са членове на ЕС и партньори на САЩ във войните им в Ирак и Афганистан.
По-голямата „гъвкавост“ за включване в програмата вероятно означава възможност за политическо решение, а това може да даде път за България да получи безвизово пътуване скоро

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news