» БГ кино
начало » БГ кино
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Робърт де Ниро отново приютява българско кино
в Ню Йорк

Зрителите ще видят “Аве”, “Аз съм ти”, “Операция “Шменти капели”

Деян Донков и Жанет Спасова в “Аз съм ти”
Пролетина Николова

www.BG-VOICE.com

(01/29/13) Киното на Робърт де Ниро “Трайбека синемас” в Манхатън става за девети пореден път домакин на българската култура. Там от 23 до 28 февруари ще се прожектират осем игрални и близо 20 документални и късометражни филма от България. Те са включени във вече традиционния Фестивал на българското кино в Ню Йорк. Съпътстваща програма ще има и в „Скандинавия хаус”. „От години фестивалът играе ролята на единствен разпространител на българско кино в Америка"”, казва Жана Караиванова. Популярната през 80-те и 90-те години актриса в българския театър и кино живее от 16 г. в Ню Йорк. Тя е създател на българския фестивал („Со Индипендънт - Ню Йорк”) и на бързо спечелилия широка популярност в София So!Independent фестивал за независимо кино, който миналата есен се състоя за трети път.

Жана не крие гордостта си, че в 16-милионния Ню Йорк успява да се справи с изключително предизвикателство - запознава публика и критика в световна културна столица с BG кино. На въпроса какви хора отиват, за да гледат българско кино, директорката на феста напомня, че в Ню Йорк живеят постоянно не по-малко от 20,000 българи, а през годините стабилно се е разширил кръгът на всякакви други зрители, които държат да знаят какво е киното по света. В Ню Йорк редовно се представят филми от Румъния, Гърция, Полша, Турция, Босна и Херцеговина, Франция, Германия, а и от държави с огромно филмово производство като Мексико, Япония, Китай, Индия, Русия.

Валери Йорданов във “Вяра, любов и уиски”
Досега в Ню Йорк са показани над 150 филма и от България са гостували 48 режисьори, актьори и продуценти, които са имали възможност да представят филмите си и са създали контакти с американските си колеги. "От “Трайбека синемас” ни подадоха ръка за партньорство и изпратиха в София двама професионалисти от програмния екип, които си тръгнаха с някои от най-новите български филми, казва Жана, цитирана от Вести.бг.


„Трайбека филм фестивал” е част от „Трайбека ентърпрайсиз” - компания, създадена от Де Ниро и Джейн Розентал - продуцент на филми като "The Good Shepherd", "Analyze This" . Той е един от двата големи фестивала за независимо кино в САЩ редом със "Сънданс" на Робърт Редфорд. "Трайбека ентърпрайсиз" е една от най-големите финансиращи и дистрибутиращи независимо кино организации.

Игралните филми в програмата на деветия български фестивал в Ню Йорк са носителите на "Златна роза" "Аве" (на режисьора Константин Божанов) и "Аз съм ти" (Петър Попзлатев), както и "Вяра любов и уиски" (Кристина Николова), "Джулай" (Кирил Станков), "Инкогнита" (Михаил Пандурски), "Испания" (Аня Саломоновиц), "Операция “Шменти капели" (Иван Митов), "Слънчево" (Илия Костов).

Сред документалните са: "Малък - голям" (реж. Ясен Григоров), "Момчето, което беше цар" (Андрей Паунов), "Последната линейка на София" (Илиян Метев), "Стоичков" (Борислав Колев), "Апостол Карамитев" (Момчил Карамитев), "Водна паша" (Филип Трифонов), "Дългият път на крокодила" (Панчо Цанков), "Който тръгнал е сам" (Ралица Димитрова), "Кратка история на социалистическият реализъм" (Иван Георгиев-Гец) и др.

Билети можете да закупите онлайн: https://tickets.tribecafilm.com/Online/Default.asp?brand=cinemas2 и на касата на киното един час преди прожекцията.
Коментирай

Holy conicse data batman. Lol!
( Meera @ 2013-02-10 16:57:01 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news