» Петрол
начало » Петрол
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Бензинът продължава да поевтинява, но докога
САЩ ще бъдат енергийно независими до 2030 г., стават най-големият износител на петрол в света

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com
(12/24/12) Ако живеете в Чикаго, едва ли сте го забелязали, но цените на бензина падат драстично в цяла Америка. Градът с най-много българи в САЩ традиционно държи рекорда за най-скъпо гориво. Но пред последните два месеца в национален мащаб галон бензин е поевтинял с 50 цента според данни на енергийното министерство и сега средната цена е $3,35. Цената е само с цент по-висока от Коледа 2011-а. Изключения правят само няколко щата, сред които Ню Йорк, Ню Джърси, Айдахо и Вермонт. Експертите казват, че тенденцията ще продължи и през следващите седмици. Според тях около Коледа цената по колонките ще бъде между 3,20 и 3,40 за галон.

Прогнозите на енергийното министерство сочат, че през 2013 г. средната цена на галон гориво ще е под 4 долара. За последното тримесечие на тази година се очаква, че средната цена ще бъде $4,02, преди да падне до $3,84 за галон догодина.

Защо пада цената на бензина

особено в период на (макар и скромен) икономически подем?
Комбинация от фактори през последните месеци допринесоха за тази тенденция, която не сме виждали от години. Първо, много от петролните рафинерии, които бяха затворени за ремонт заради щети от природни бедствия през последните две години, вече работят. По-традиция през зимата намалява и търсенето на бензин, но най-главната причина е увеличеният добив на петрол в Съединените щати през последната година. В щати като Канзас това е особено видно, където т.нар. добив в задния двор става все по-популярен и разкрива милиони нови работни места.

Според прогнозата на енергийното министерство до 2019 г. дневният добив на петрол в САЩ ще се покачва с около 234 хиляди барела всеки ден, особено от технологии, подобни на добива на шистов газ. Междувременно потреблението на бензин в Америка ще продължи да намалява заради вече въведените енергийни закони на сегашната администрация и според Международната енергийна агенция (IEA) Съединените щати ще станат енергийно независими през 2030 г. и ще се превърнат в най-големия износител на суров петрол, задминавайки държави като Саудитска Арабия, Венецуела, Нигерия и дори Иран.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news