» Ураганът Санди
начало » Ураганът Санди
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българите в окото на Санди: Извадихме къмет

Санди остави цели сгради в Ню Йорк без фасада
Христина Тишева

www.BG-VOICE.com

От Ню Йорк
(10/31/12) На пътя на Санди се оказаха и десетки хиляди българи. Само в Ню Йорк, Ню Джърси и Бостън техният брой е около 30-40 хиляди според данни на BG VOICE. Много от тях напуснаха домовете си, преди мегабурята да стигне бреговете на САЩ. Други обаче нямаха тази възможност.

Българите публикуват снимки във Facebook на щетите около домовете си, но тези, с които се свързахме, казват, че са добре. Някои са без ток, интернет или телефон.

„Българи не са се обаждали в генералното консулство в Ню Йорк, търсейки помощ“, заяви консулът Любомир Грънчаров по телефона. „Основно се обаждат студенти, които приключват със студентката бригада и трябва да се прибират”, добави Грънчаров. „Искат да знаят дали ще имат проблеми с кандидатстването другата година, защото сега ще им се наложи [да си тръгнат по-късно от разрешения престой].” Над 15 хиляди полета бяха отменени, а летищата в региона са едни от най-заетите в света. Във вторник „Кенеди“, „Ла Гуардия“ и „Нюърк“ останаха затворени. Валентина Велева от София, която трябваше да се завърне в Ню Йорк в понеделник, е една от многото засегнати българи. Тя остава в родината, докато авиокомпанията намери място за нея в полет до САЩ. Според губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо летище „Кенеди“ може би ще отвори в сряда, но това не е възможно за „Ла Гуардия“, което се намира точно на океана и пистите му са под вода.

Даниела Великова живее в Бронкс на „Уилямсбърг Роуд“ и няма ток от 8 РМ в понеделник. “Все още нямаме ток (във вторник вечерта – бел. ред.), казва Великова. Няма щети по къщата.” Българката добави, че не е било страшно. Единствено малкият й син се е уплашил, след като е изгаснал токът.

„Жиците гърмяха като фойерверки

из целия квартал.” Според властите, ако хората нямат ток във вторник, трябва да очакват да останат без електричество поне до четвъртък.
Много българи прекараха нощта в приземните етажи на домовете си. „Мазето е доста сигурно място при такова бедствие, каза Йордан Харисков, който живее в Стамфорд, Кънектикът. Уплашихме се, когато клоните паднаха върху къщата.” Българинът каза, че хората приемат нещата спокойно и се чуват доста резачки наоколо. Голямо дърво е счупило няколко електрически стълба на съседната улица. „Извадихме късмет”, благодарен е Харисков.

Антон Златков, който живее в близост до Таймс Скуеър, каза, че в неговия район е минало сравнително леко. „Разхождах се по улицата, успоредна на реката Хъдсън, сутринта и всичко изглежда ОК, каза Златков във вторник. С изключение на кея на 45-а улица.” Там част от земята е пропаднала от натиска на водата.

Благой Димитров живее е Бедфорд-Стайвенсънт в Бруклин. Той каза, че в неговия квартал Санди е бил „скучен” ураган. „Аз бях вкъщи и нищо не се случи тук, каза Димитров. Всичко е наред, явно сме късметлии.”

Не такава е била обстановката в Лонг Айлънд, който е най-засегнат. 90 процента от жилищата на големия остров нямат ток. В Куинс, както и в засегнатите места в Манхатън, Бронкс, областите Кингс, Съфолк и Ричмънд е обявено кризисно положение. Поне осем пожара избухнаха, след като електрически стълбове бяха съборени и жиците скъсани от ветровете, които Санди предизвика. Най-малко 80 къщи са напълно унищожени.

В Атлантик Сити все още има малко български студенти от летните бригади и неголяма българска общност. Там е и основният склад на вносителя на български стоки „Малинчо“. До затварянето на печатното издание на BG VOICE нямахме информация за тяхното състояние, тъй като повечето българи в района са напуснали града преди бурята и още не се бяха прибрали. Последната информация може да намерите в специалната секция на нашия сайт www.BG-VOICE.com.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news