» Ураганът Санди
начало » Ураганът Санди
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Санди постави Ню Йорк на колене
Часове след удара на урагана - първи сигнали за възстановяване. „Ще отнеме дни, седмици, месеци“, според губернатора на Ню Джърси

Санди превърна Долен Манхатън в езеро
Ясен Дараков

www.BG-VOICE.com

(10/31/12) Градът, който никога не спи, угасна. Мегабурята Санди бомбардира Източното крайбрежие на Съединените щати със силен дъжд и огромни вълни, последвани на много места от студ и преспи сняг. Ураганът повали дървета, остави къщи без фасади, спря метрото в Ню Йорк и прекъсна тока на над 8,2 милиона души в 17 щата. Но само 24 часа след като Санди удари близо до Атлантик сити, Ню Джърси, вече се виждат първите сигнали за възстановяване. Над 1500 служители на метрото в Ню Йорк работят денонощно, за да възстановят най-голямата подземна железница в света. Седем от тунелите на метрото са наводнени, а системата превозва 8,2 милиона души всеки ден. "Нюйоркското метро е на 108 години, но никога не е било изправяно пред толкова опустошителна катастрофа, каквато видяхме миналата нощ", заяви Джоузеф Лота, директор на службата за обществен транспорт. Повечето наводнени тунели се намират под Ист Ривър, която минава край полуостров Манхатан.

"Ураганът Санди предизвика хаос по цялата ни транспортна мрежа, във всеки квартал и окръг в региона", добави Лота. Във вторник някои от тунелите към Манхатън също останаха затворени и това продължава да затруднява живота на хората там.

Санди буквално постави Ню Йорк на колене. „Като погледнах снощи на улицата и видях реката да идва към нас – беше като от филм“, каза Нана Визитър, която е израснала в града. Нивото на водата в района на парк "Батъри" е достигнало почти 4 м - рекорд в историята на града, каза кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Долен Манхатън буквално потъна за минути под вода.

Най-опустошен обаче е щатът Ню Джърси, където големите градове като Атлантик Сити, Хобокен, Нюърк и Джързи Сити са под вода и без ток. Бурята вдигна лодки и яхти и ги стовари върху пътищата и в задните дворове на къщите. Щетите от Санди са „като нищо, което сме виждали преди“, каза губернаторът на щата Крис Кристи. „Няма думи да опиша това, което хората в Ню Джърси преживяха през последните24 часа и какво ще трябва да направим през следващите дни, седмици и месеци“. Малко след това Кристи огледа щата с хеликоптер. „Никога не съм си мислил, че ще видя това, което видях днес.“

Фондовата борса в Ню Йорк не работи два последователни дни – за първи път от 1888 г. лошото време е причина за това. Огромна експлозия като бомба озари Манхатън рано сутринта във вторник - един от главните трафопостове гръмна и остави десетки хиляди в района без ток поне за седмица. Два милиона души нямат електричество, а температурите са зимно ниски. Супербурята отнесе цели фасади на сгради, над 80 къщи в Куинс (един от кварталите на Ню Йорк) изгоряха в пожари.

Около 200 пациенти, включително и новородени деца, в една от болниците на Манхатън трябваше да бъдат евакуирани в спасителна операция, продължила над 15 часа.

Към сряда сутрин жертвите на Санди са над 50 в САЩ, 1 в Канада и 67 в Карибския регион. Повече от половината смъртни случаи са причинени от паднали дървета. За загинали се съобщава в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Западна Вирджиния, Кънектикът, Пенсилвания и Мериленд. Другите причини за смъртните случаи са токови удари и пътни произшествия. Щетите се оценяват на над 20 милиарда долара, а Санди вече си запази място в историята като „бурята на века“.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
04/29/2021
Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news