» BG спектакъл
начало » BG спектакъл
сподели във  Facebook  Svejo.net 
„Седем часа разлика” по балкански в Ню Йорк
Чакат Робърт де Ниро и Росен Плевнелиев за гости на нов спектакъл, който събира актьори България, Сърбия, Македония, Австралия и Канада

Актьорите репетират репликите от сценария на „Белградска трилогия”
Николета Кравченко
www.BG-VOICE.com

(08/01/12) Любовна имигрантска история, която разказва за живота на трима души на три континента, събира актьори от няколко националности за премиерата в Ню Йорк тази есен. А Робърт де Ниро и Росен Плевнелиев се очаква да бъдат сред зрителите на „Белградска трилогия”.

„Това е една изключителна пиеса. Темата е за всеки балканец и имигрант, за хора, които искат да оправят живота си където и да са и живеят далече от семейство и традиции”, споделя Тео Петелов, артистичен директор на трупата The WhiteListed Theater Company, която продуцира проекта. „Пиесата е затова как да следваме мечтите си с хумор, надежда, драматизъм и истина, за силата и желанието не само да оцелеем, но да осъществим мечтите си.”

„Белградска трилогия”е написана от сръбкинята Биляна Сръблянович и разказва за живота на трима души, които живеят на три различни континента – Европа, Австралия и Америка. Това, което ги обединява, е Анна, която остава в Белград –

бивше гадже на единия, сестра на втория и приятелка на третия.

Героите са млади, интелигентни хора, които по различни социални, политически и икономически причини са напуснали Сърбия и са тръгнали по света. Пиесата отразява тежкия живот на имигранта, който в търсене на своето щастие в чужбина се сблъсква със самота, мизерия и реалност.

„Никой актьор не би отказал възможноста да участва в тази пиеса,” споделя австралийската актриса Джесика Лудоно, която играе ролята на сръбкинята Каша в „Белградска трилогия. „Ню Йорк е готов 100 процента да види тази пиеса, както и Европа, Австралия и надявам се много други места. Това е една от най-добрите пиеси, които Ню Йорк може да предложи.
Освен актьори от Австралия и Америка в пиесата участват и трима българи, които са завършили НАТФИЗ и престижното Atlantic Theater School в Ню Йорк. „Ние сме първите българи, завършили това училище,” споделя Тео, който освен артистичен директор на трупата играе и в ролята на Дуле в „Белградска трилогия.” Освен български актьори пиесата има български дизайнер - Живко Думанов, и композитор - Адриана Миланова. Останалите артисти са от Сърбия, Македония и Канада. Режисьорка на постановката е Йоана Кастратович, сръбкиня, която живее в Германия и идва в Щатите специално за постановката.

Очаква се пиесата да направи своя голям дебют на 7 септември в Ню Йорк. След това предстоят още 16 представления в „Theater Workshop’s East 4th Street Theater” – една от известните “Off-Broadway” зали в Манхатън. Целият август пък актьорите ще репетират.
Това, което ще превърне постановката в голям хит, е не само международните и талантливи актьори, силната история, но и големите имена, които се свързват с пиесата, като Кристън Джонстон и Кати Нажиму – холивудски актриси, които са съветници на проекта. Освен това се очаква Роберт де Ниро да бъде важен гост на събитието. А на последния спектакъл на 22 септември се очаква и българският президент Росен Плевнелиев да бъде сред ВИП гостите.

Въпреки, че има много международни актьори, които играят ролите на имигрантски сърби в пиесата, всеки един от тях се чувства щастлив и горд, че може да бъде част от такава силна история и може да намери нещо и за себе си в нея и да почувства болката и тежеста на имигрантството.

„Въпреки че не съм от Сърбия, аз имам много приятели оттам и знам през какво са минали. Конфликтът в страната се отрази на всички нас,” споделя Джесика, която обожава ролята на героинята си в пиесата и разбира през какво минава тя.

Продукцията на „Белградска трилогия” е на театралната компания The WhiteListed Theater Company, която започва работа през ноември 2011 г., и неин основател е Тео Петелов. Той беше водещ и на конкурса „Мис Българка”, който се проведе наскоро в Чикаго. По-късно се присъединява и Кейт Хофман, която заедно с Тео започва да работи по първия и най-важен театрален проект на компанията - „Белградска трилогия.”
Търсят спонсори за успеха на постановката
„Ние искаме да покажем и да направим най-доброто, да дадем надежда и промяна. Ние търсим спонсори, които ще ни помогнат да направим това. Много хора искат да бъдат спонсори, но малко са тези, които не само говорят, но правят нещо по това. Аз вярвам и имам надежда, че ще ги намерим,” споделя актрисата Кейт Хофман, която също играе ролята на Мара в „Балканска трилогия”.

„В момента набираме средства за реализиране на проекта и търсим всякаква възможна помощ”, споделя Тео Петелов. „Предпочитам да правим промоция на българи и български бизнес, които да финансират проекта, за да има добър резултат и да се популяризират българската култура и бизнес.”

За момента пиесата ще бъде показана само в Ню Йорк, тъй като се търсят спонсори, които да помогнат тя да бъде видяна от по-голяма аудитория не само в Америка, но и на други места по света. За тези, които имат желание да станат спонсори, даренията са възвращаеми на таксите и техният бизнес и имена ще бъдат рекламирани в пиесата, припомнят организаторите. Освен това те ще станат част от Board of Directors на трупата. Повече информация за спонсорство може да се намери на техния сайт www.whitelistedtheatre.com или директно на имейл thewhitelisted@gmail.com
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news