» BG инциденти
начало » BG инциденти
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Да умреш като куче в Родината
Професор Ботьо Тачков се върна от САЩ в България, за да изживее старините си, но загина, нахапан от озверяла глутница

Проф. Ботьо Тачков
Божидар Божков

www.BG-VOICE.com

(04/11/12) 40 години живот в САЩ, последвани от девет в България, които обаче се оказват фатални. Когато е взел решението да се върне в родината, за да изживее старините си на бащина земя, професор Ботьо Тачков едва ли е предполагал, че прави най-фаталната стъпка в живота си. На 28 март 87-годишният мъж бе нападнат от глутница озверели кучета в София, които го нахапаха до смърт.

Въпреки оказаната му медицинска помощ, която в България също понякога е с доста съмнително качество, миналата неделя сутринта той издъхна от раните си.

Макар и дълги години в емиграция, г-н Тачков е бил изявен патриот през целия си живот. В интервю от 2003 г. той разкрива причините да се върне в България, без да подозира какво го очаква там. "Спомените от Перник държат цял живот и затова съм тук сега в Рударци, където идвам почти всеки месец, за да се срещна с някои от моите съученици от младите години", разказва Тачков в репортаж на bTV. По собствените му думи избягал от България в началото на 60-те. През 1962 г., вместо да се събере с голямата си любов Мира в Белград, той поема тежкия път към американската мечта. Стигнал до Австрия, където случайността го среща с професор от Колумбийския университет, който го привлича като научен работник при себе си. "Условието беше, че трябва да уча отново, защото, въпреки че бях учил икономика в България, ми казаха, че не съм икономист. В Америка най-високопоставени се смятаха тези, които работеха на Уолстрийт, и аз си поставих за цел да постъпя там.

Доказах се на Уолстрийт,

след това направих своя банка и я кръстих на името на махалата, в която бях расъл в Перник. Казваше се "Варош Инкорпорейтед", разказва професорът. За 70-те години той обяснява: "Парите потекоха като вода и аз станах милионер. Постоянно ме питаха от Вашингтон по телефона за разни съвети за правителството и тогава ми предложиха да работя при тях. Сега, през по-голямата част от времето в България, пиша мемоарите си, пиша други книги". В самото начало на демокрацията в България той е съветник на президента Желю Желев.

Така професорът се връща, за да прави това, което най-много обича. Преди да каже "сбогом" на близките си, превръщайки се в жертва на кучетата в столичния квартал "Малинова долина", икономистът издава последната си книга. Тя се казва "Сбогом на мечтите", кръстена така може би несъзнателно с очакването за нещо лошо и неприятно.

Официално обявената от лекарите причина за смъртта му е “многоорганна недостатъчност”. Той е имал сериозни проблеми със сърцето през цялото време, въпреки че раните от ухапванията са зараствали. Възрастният мъж беше приет на 28 март в изключително тежко състояние. Той беше в безсъзнание и на изкуствена вентилация, с множество разкъсно-контузни рани и фрактури по главата, лицето, ръцете и краката. По време на инцидента бе претърпял голяма кръвозагуба, а в резултат на тежкия шок получи и тежка сърдечна криза.
Професорът бе нападнат, докато се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж. Макар в България да е малко познат, той е един от известните българи в Америка. Преди кариерата си на Уолстрийт той прави докторат в Колумбийски университет. Следват работа в Държавния департамент на САЩ, в Световната банка, както и преподавателска дейност в американски и германски университети. Избран е за икономически съветник от ООН за Индонезия. Отличаван е с престижните награди „Елинор Рузвелт“и „Фулбрайт“. Владеел е испански, руски, дори немски език. Синът му Филип, който е научен сътрудник в Университета за приложни науки в Лудвигсхафен, Германия, замина спешно за България заедно с майка си Урсула, която също живее там. Дъщеря му София пък е в САЩ и също пое към родината на баща си, за да го изпрати в последния му път.
Драмата с проф. Тачков предизвика остри и противоречиви реакции и оживени дебати в България.

Кучетата от глутницата бяха изловени,

Нито един кмет на София не може да се справи с уличните кучета – една от най-грозните гледки на столицата на европейска България
за да бъдат евтаназирани, но с това проблемът изобщо не бе решен. София от десетилетия е арена на подобни ужасяващи сцени, в които минувачи стават жертва на озверели безпризорни животни. Всеки кандидат за кмет на столицата задължително вкарва в програмата си и раздел за справяне с тази улична напаст. И задължително не изпълнява нито ред от обещаното. Сегашният градоначалник Йорданка Фандъкова не прави изключение. От началото на мандата й до днес не е направено нищо, за да бъде изчистена столицата на европейска България от грозната гледка с уличните кучета. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща да бъдат взети мерки за промяна на сега действащия Закон за защита на животните, който е в сила от 2008 г., като не изключи евтаназията да залегне в него. Срещу това обаче скочиха организации за защита на животните. Г-жа Фандъкова пък поиска да отпадне възможността да се гледат кучета "под надзор". Същевременно тя дори не повдигна въпроса за собствената си отговорност около нелепата смърт на проф. Ботьо Тачков. А единствената подадена оставка заради трагедията – на зам.-кмета Мария Бояджийска, не бе приета. Йорданка Фандъкова обяви, че отказва да я разпише, защото “Бояджийска приема много лично проблема, а аз очаквам от нея да работи още по-твърдо за решаването му”.

Коментирай

I love these articles. How many words can a wrodsmtih smith?
( Julie @ 2013-02-13 06:16:51 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news