» Крими
начало » Крими
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Българка и руска банда обвинени в измама за $279 млн. в Ню Йорк

Сн.: Сет Уиниг/АП
Прокурорът Приит Бхарара от Ню Йорк обяснява как е действала схемата
(03/01/12) Българката Ева Гатева, която живее в Бронкс, и още 35 души - повечето от руски произход, бяха обвинени от Федералното бюро за разследване на САЩ за огромна документална измама за 279 милиона долара.
Схемата, по която са източени парите, е работила от 2007 г. до 2012 г. В нея участвали 10 лекари и 3-ма адвокати. Те източили 113 милиона долара и ги похарчили за луксозен живот с екскурзии в Мексико, шопинг в елитните магазини на Пето авеню в Ню Йорк и наем на скъпи коли. Всички, без един, от обвиняемите живеят в Ню Йорк и съседния щат Ню Джърси.

48-годишната Гатева е обвинена в заговор за извършване на измами в здравната система и заговор за документална измама, за което я грозят общо до 30 години затвор. По професия Гатева е патолог, известна е още като Ева Маккъл и Ева Майкълс. Завършила е медицина в София и е специализирала в САЩ.

Според ФБР групата е завъртяла най-голямата, разкрита досега, схема за злоупотреби с местен закон за автомобилно застраховане (No Fault Law). Според него всеки, пострадал в автопроизшествие с регистрирана в щата кола, има право на до 50 000 долара обезщетение, независимо кой е виновен.
Според следователите групата е завъртяла „мелница с медицински измами", включваща подставени клиники във и около града. Издавали са документи, с които от застрахователите са теглени пари за надписани или несъществуващи операции и лечения.

Властите твърдят още, че това е първият от този род случай за нарушаване на федералния закон срещу рекета и корупцията. „Днешните обвинения разкриват колосална престъпна триада, защото измамите са извършвани едновременно в медицинската, правната и застрахователната системи, с цел теглене на пари за финансиране луксозния живот на обвиняемите", заяви прокурор Приит Бхарара на пресконференция в Манхатън.

По думите му всеки застраховател по щатския закон е бил мишена на престъпния заговор. „За разкриването му използвахме и специални разузнавателни средства", допълни той.
В обвинението се разказва, че е имало два основни клона на схемата. Единият е ръководен от Михаил Землянски - "Руският Майк" и Михаил Данилович - "Дебелия Майк", а начело на другият са били Юрий Зайонтс - по прякор КГБ и Михаил Кремерман.

На лекарите, включително и Ева Гатева, е плащано да открият банкови сметки и да изписват ненужни лечебни процедури като преглед с магнитно-ядрен резонанс, рентгенови снимки, антитравматични приспособления за врата, петдневни сесии за физиотерапия, акупунктура и т.н. Адвокатите повдигали искове, за да увеличат сумата, теглена от застрахователя. Част от групата получавала пари, за да преследва линейки и да уговаря пострадалите в тях да мамят срещу рушвет, който стигал до 3000 долара, както и да обучава пациенти как да симулират наранявания.

Комисарят от нюйоркската полиция Реймънд Кели разкри на пресконференцията, че двама от "пациентите" са били агенти под прикритие. "Те бяха третирани като хилядите други "пациенти", получили терапия, прегледи и медицинско оборудване, от което не са се нуждаели в действителност. Посещенията при физиотерапевт са били само за отбиване на номера."
36-те обвиняеми бяха арестувани в сряда и изправени пред съда в Манхатън. Един от тях живее в Дълут, щата Минесота, и се очаква да бъде изправен пред федерален съд в четвъртък.
Всеки от тях е заплашен с присъди за срокове от 30 до 70 години. Някои са обвинени и в пране на пари.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news