» АРТ
начало » АРТ
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Най-новото българско кино гостува в Ню Йорк
Фестивалът NY-Bulgarian Film Festival събира режисьори, продуценти и актьори от България в Манхатън

Летисия Каста и Туре Линдхарт в “Островът”, голяма част от който е заснета на остров Света Анастасия
(02/10/12) Актрисата Жана Караиванова, която дълги години живее в Ню Йорк, стои в основата на фестивал, чиято задача е да бъде популяризирано българското кино в САЩ. Самата тя е радетел повече български филми да бъдат видени от американска публика. Още в края на миналия век Жана организира Bulgarian Film Festival в Ню Йорк. Тазгодишното му, осмо, издание от 21 до 25 февруари ще бъде в “Трайбека Синемас” - култово място в Манхатън, където се провежда един от най-силните независими кинофестивали в света - Tribeca. В селекцията от 10 заглавия попадат всички най-обсъждани произведения на българското кино от последната година - "Тилт", Love.net, "Островът", "Лора от сутрин до вечер", "Стъпки в пясъка", "Кецове", "Подслон", също и експерименталният "Дървеното езеро" и два епизода от нашумелия сериал "Под прикритие", които ще бъдат прожектирани заедно. Както винаги филмите ще заминат ръка за ръка със свои режисьори, продуценти или актьори. Първите гости са Виктор и Борко Чучкови, чийто "Тилт" ще открие програмата на 21-ви.

Заради нисък бюджет “Лора от сутрин до вечер” е заснет изцяло с фотоапарат Canon 7D, но авторите твърдят, че това по никакъв начин не се е отразило на качеството му. В главната роля е певицата Миленита (на снимката)
В Ню Йорк живеят около 20 хиляди българи, които са основната аудитория на този фестивал. Но в почти всяко интервю през годините Жана Караиванова споменава вярната фен група нюйоркчани, любопитни към качественото българско кино точно толкова, колкото и към френското, италианското или руското. От две години актрисата провежда и обратната инициатива - с фестивала So! Independent пък тя запознава софийската публика с най-доброто от американското независимо кино.

Специално за фестивала в Ню Йорк пристигат част от авторите - продуценти, режисьори, актьори, художници, които ще представят произведенията си. Bulgarian Film Festival се организира от So Independent с подкрепата на United Art, фондация „Америка за България“, Националния филмов център и Канал 1 на Българската национална телевизия.

Жана Караиванова
Желаещите да се снабдят с билети могат да направят това от тук: https://tickets.tribecafilm.com/Online/Default.asp?brand=cinemas2 , както и на касата в киното, която ще работи до един час преди съответната прожекция.
Още подробности за фестивала се съдържат на този адрес: www.soindependentfilmfest.com
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news