» Петрол
начало » Петрол
сподели във  Facebook  Svejo.net 
$5 за галон до Мемориъл дей?
В Чикаго и Ню Йорк вероятно ще плащат най-много за бензин

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(01/19/12) Ако сегашните цени на бензина ви се струват високи, само почакайте Мемориъл дей в края на май. Според анализатори тогава един галон може да струва 5 долара! Микс от икономически и политически кризи от двете страни на океана стои зад предвиждания почти двоен скок на горивото. И това е много лоша новина за все още трудно възстановяващите се икономики на Съединените щати и света.
В понеделник галон бензин се продаваше средно за $3,39 според данни на ААА. Това е с повече от 30 цента по-скъпо от същия период преди година. Цената е най-високата за януари в историята на САЩ, но все още далеч от рекордните $4,114 през юли 2008 г.

Причината за сериозното повишение през последните седмици е разиграващият се конфликт с Иран, който заплашва, че ще затвори Ормузкия проток. Той свързва Оманския залив на югоизток и Персийския залив на югозапад. Северното му крайбрежие принадлежи и до днес на Иран (Персия), а южната му територия - на Обединените арабски емирства. Всеки ден през него минават 17 милиона барела суров петрол и ако Техеран изпълни заканата си, това количество няма да достигне до рафинериите в Европа и САЩ. Това е около една шеста от производството в целия свят и около 20% от петрола, който се търгува ежедневно на борсите. Всичко за политическата криза, която намирисва на война, може да прочетете на стр. 10. „Кризата с Иран е много по-сериозна от тази в Либия, когато беше въстанието срещу режима на Кадафи миналата пролет”, обяснява вицепрезидентът на GasBuddy.com Патрик Дехан, който е един от водещите експерти по темата. Борсовите играчи нервничат от тази заплаха и цената на петрола се покачи през последните няколко седмици.

От друга страна, американската икономика показва бавно съживяване, което обикновено е съпроводено с увеличаване на потреблението на бензин и това също е фактор за повишената стойност на горивото. По-голямо значение върху цената обаче оказват бързоразвиващите се икономики като Индия, Китай и Бразилия, които и в момент на световна криза продължават да увеличават потреблението си на горива. Много от американските рафинерии в момента увеличават износа си именно за там и това увеличава цената на черното злато. „Като прибавим и страховете от конфликт в Иран, не виждам цените да паднат в следващите няколко месеца”, обяснява и Кайл Купър, който е директор на базираната в Хюстън консултантска група IAF Advisors.

Според Купър обаче цената на петрола няма да прехвърли $3,50 за галон до началото на лятото. Експертите на GasBuddy.com обаче предвиждат, че цената ще бъде $3,95 до май. Те обаче смятат, че хората в някои райони ще плащат доста повече. И това са именно

градовете с най-много българи
В Чикаго за Мемориъл дей бензинът ще се продава за $4,95, а в Ню Йорк – с 40 цента по-малко, смятат от GasBuddy.com. И в момента в тези градове горивото е с най-висока цена (виж таблицата).

Но причината за високите цени ще продължи да бъде политическа, а не икономическа и базирана на търсене и предлагане. Революциите в Арабския свят доведоха до промяна на режима само в един от големите износители на петрол – Либия. Навсякъде другаде управниците, които от години подържат диктаторските си режими със субсидии за местното население, се принудиха да увеличат още заплатите, за да усмирят тълпите. Едно проучване от тази седмица показва, че за да имат балансирани бюджети, тези диктатури имат нужда от високи цени на петрола, който е техен основен износ и източник на приходи. За балансиран бюджет Русия има изгода от цена на барел поне от 110 долара, за Ирак - $100, дори и Саудитска Арабия има нужда от по-скъп петрол – около $80 за барел. Само преди 10 години те можеха да си балансират бюджета с цена на черното злато от около 25 долара за барел. Това може би е и най-дългосрочният ефект от Арабската пролет – високата цена на горивото.

Други анализатори обаче са по-оптимистични за близкото бъдеще. Според Ричард Султаниън, ко-президент на NUS Consulting, много от политическите фактори ще отшумят в съвсем близко бъдеще, а Иран няма да изпълни заканата си, защото не е икономически изгодно най-вече за тях. Това би трябвало да върне цената на бензина малко над 3 долара за галон. Това би трябвало да се случи някъде към края на февруари. Но всички ние трябва да сме готови за още една година, в която цената на горивото ще се движи нагоре и надолу с резки движения – като ролекостър.


Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news