» Протести
начало » Протести
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Независим протест или акция на Сорос?

Джордж Сорос
(10/20/11) Възможно ли е протестиращите срещу охолството и Уолстрийт да са манипулирани от щедростта на един от най-богатите хора в света? Носят се много слухове кой финансира акциите в САЩ, че и по света. Едно от имената, което непрекъснато изниква, е на инвеститора Джордж Сорос, който през септември бе включен в списъка с 10-имата най-богати американци. Консервативни критици твърдят, че движението е троянски кон, криещ таен план на Сорос. Сорос и протестиращите отричат да имат връзка.


В началото на седмицата обаче Ройтерс потърси и действително намери, макар и непряка, връзка между Сорос и “Едбастърс” - антикапиталистическа група в Канада (adbusters.org), която започна протестите с находчива маркетингова кампания, целяща да предизвика въстание срещу “Уолстрийт” в стила на Арабската пролет. Агенцията твърди, че Сорос и протестиращите имат някои общи идеологически убеждения. "Мога да разбера техните настроения", каза Сорос пред репортери преди седмица. Сорос обеща да раздаде цялото си богатство - половината, докато все още го трупа, а другата половина - след смъртта му. Подобно на протестиращите, той не е привърженик на спасяването на банките през 2008 г. и последвалото изкупуване от правителството на токсични ипотечни авоари, довели до балона при недвижимите имоти. Сорос бе и против еврото като валута с мотива, че не позволява прираст на икономиката в бедните държави в Европа, принудени да спазват финансова дисциплина. Той дари пари за легализиране на марихуаната в Калифорния – все жестове, които го нареждат по-скоро сред уличните протести, отколкото сред консервативното мислене на милионерите.

Американецът с унгарски произход отдавна подкрепя либерални каузи - института "Отворено общество", мозъчния тръст за външна политика "Съвет за външни отношения" и "Хюман райтс уоч". Според разкрити документи от 2007-2009 г. "Отворено общество" на Сорос е дарило 3,5 млн. долара на центъра "Тайдс" - базирана в Сан Франциско група, която действа почти като клирингова къща за други донори, насочвайки даренията им към либерални групи с нестопанска цел.

Сред партньорите на центъра "Тайдс" са фондацията "Форд" и фондацията "Гейтс". Документите сочат също, че "Тайдс" е дал на "Едбастърс" дарения от 185 000 долара за периода 2001 - 2010 г., в това число почти 26 000 долара между 2007 и 2009 г., пише Ройтерс. Сътрудници на Сорос казват, че тези твърдения са необосновани и че Сорос никога не е чувал за "Едбастърс". Самият Сорос отказа коментар.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news