» Атентат
начало » Атентат
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Ирански терористичен план в D.C.

Мансор Арбабсиар (снимката е от ареста му през 2001 г. за кражба) е бил „терорист под наем” срещу $1,5 млн. според жалба на прокуратурата
(10/14/11) Двама иранци са планирали да убият саудитския посланик в Съединените щати при учудващо дръзка конспирация, „замислена, финансирана и ръководена от Иран”, съобщи американското министерство на правосъдието. Стотици случайни минувачи е можело да бъдат убити от мексикански наемен убиец.


В жалба, внесена във федерален съд, властите твърдят, че атентаторът е трябвало да получи 1,5 милиона долара за взривяването на посланик Адел ал Джубиер във вашингтонски ресторант и избухването на последващи координирани бомби пред посолствата на Саудитска Арабия и Израел в столицата. Според властите терористите обмисляли и атаки срещу дипломатическите представителства на двете страни в Буенос Айрес, Аржентина.

„Съединените щати ще държат Иран отговорен за действията си”, заяви главния прокурор Ерик Холдър. Според него конспирация се „чете като страниците на холивудски сценарий”, но със сигурност ще завлече американско-иранските отношения още по-надолу.

Американските следователи били осведомени за заговора, когато иранецът с двойно гражданство Мансор Арбабсиар се свързал в Мексико с американски агент под прикритие на агенцията за борба с наркотиците за договаряне убийството на саудитския посланик във Вашингтон с използването на пластичен експлозив С4. Покушението е трябвало да бъде първото от серия спонсорирани от Иран нападения срещу цели в сърцето на американската столица, включително посолствата на Израел и Саудитска Арабия.

Посланикът на Саудитска Арабия в САЩ Адел ал Джубиер е бил
планираната жертва
Източници от Белия дом заявиха, че САЩ нямат информация иранският духовен водач аятолах Али Хаменей или президентът Махмуд Ахмадинеджад да са били въвлечени в терористичния план, и изключиха възможността за военен отговор срещу Иран.

Представител на арабската държава заяви пред ABC News, че версията на американското правителство е „фалшива”.
По-късно финансовото министерство обяви, че е наложило санкции над петима иранци, свързани със заговора, четирима от които членове на специалните части на армията.

Новината за този терористичен план идва на фона на сериозна криза в отношенията между Иран и Саудитска Арабия и САЩ. От няколко години Саудитска Арабия се опитва да изгради антиирански алианс срещу агресивната политика на страната в региона.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news