» Аномалии
начало » Аномалии
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Земетресение от 5,8 паникьоса Източното крайбрежие
  Няма пострадали българи, посолството във Вашингтон е ОК

(08/24/11) Сравнително силно земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер вся паника и страх по Източното крайбрежи във вторник следобед. Трусът обаче не предизвика сериозни щети и жертви. Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Ню Йорк и Вашингтон, сред тях и десетки българи.

Земята се разтресе в 1:51 следобед. Епицентърът – градчето Минеръл, щата Вирджиния, съвсем близо до американската столица Вашингтон. Там за известно време бяха евакуирани сградите на Пентагона, Конгреса, Белия дом и други федерални служби, националните монументи. Очевидци разказват, че са видели колоните на Капитолия да се клатят. Но разрушения и пострадали няма. Някои от орнаментите на Националната катедрала са се отчупили в резултат на труса. Заради много обаждания мрежите на мобилните оператори прегряха и в пордължение на часове беше трудно да се свържеш с когото и да било в тази част на САЩ.

В Българското посолство трусът не е предизвикал никакви щети, всички са добре, съобщиха за BG VOICE работещите там. Други българи, с които разговаряхме във Вашингтон и Ню Йорк споделят само, че трусът е предизвикал уплаха, особено у децата им. Росица Желязкова е пътувала по това време с детето си във влак на LIRR. Във фейсбук жената споделя, че земята под композицията се разтресла, а нейният син Даниел започал да плаче. Всички обаче са добре.

Източното крайбрежие на САЩ много рядко става жертва на земетресения. Последното по-силно е било през 1944 г., а преди това през 70-те години на 18-ти век. Ето защо в първия момент хората не знаеха какво точно се случва, дали е няккъв трус в резултат на ремонтни работи, минаващ влак или самолет. В Ню Йорк усещането за

дежа ву от 11 септември

се засили с хилядите хора по улиците на Манхатън.
Три сравнително слаби вторични шока бяха отбелязани до рано в сряда.

На около 30 километра от епицентъра на труса има атомна електроцентрала с два реактора. Електричеството там е спряло автоматично в резултат на земетресението, но реакторите са продължили да работят в авариен режим с помощта на дизелови генератори. Според властите, няма опасност от по-сериозни аварии или щети, които да засегнат хората.

Междувременно различни служби проверяват инфраструктурата по източното крайбрежие – пътища, мостове, по-стари и исторически сгради, за да са сигурни,че те не представляват опасност за жителите.

Президентът Обама е във ваканция на Мартас винярд, което е сравнително доста на север – в щата Масачузетс и каза, че не e усетил труса, въпреки, че десетки милиони от Джорджия на юг до Торонто в Канада на север са го усетили повече или по-малко.

Хората, които живеят на Западното крайбрежие, и много други, посрещнаха новината за земетресението като шега. Стотици хиляди забавни туита се появиха само за минути в социалната мрежа. „Бог се обърка: Конгресът е във ваканция от седмици”, гласеше един от тях.

Експерти предупреждават, че за много от нас трусът от вторник е шега и нещо, което не сме виждали и усещали. Но това е повод да се преразгледа готовността на градовете по източното крайбрежие за такова бедствие. Според властите, 75 милиона американци са застрашени при по-силен земетръс.
 

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news