» Образование
начало » Образование
сподели във  Facebook  Svejo.net 
BG студенти на J-1 натъпкани като сардини
Младежите се оплакват на властите в Кейп Код от лоши условия в бунгало под наем

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com


Нашите студенти искат да получат обратно 960 долара депозит
(07/21/11) Български студенти в градчето Орлийнс до Кейп Код, щата Масачузетс, се оплакаха на местните власти от примитивните условия на живот, предоставени от техния хазяин Скот Райли.

Петимата студенти си уредили жилище и платили 960 долара депозит още преди да заминат за САЩ. „Хазяинът ни Скот Райли искаше да му ги изпратим с пощенски запис, а не по банков път, за да не плаща данъци”, обясни пред BG VOICE 22-годишният Никола Геленцов. Когато пристигнали в градчето, те се отзовали в тясно бунгало, без мрежи на прозорците и ключалки. „Всеки можеше да влезе и да ни открадне нещата”, обяснява Никола.

Първи в Орлийнс пристигнал 22-годишният Михаил Дойчинов от Стара Загора. „Първата вечер едвам спах, умрях от студ”, разказва студентът. Температурите в региона остават сравнително ниски дори и в първите месеци на лятото. Според Михаил на леглата нямало дори чаршафи.

Хазяинът им поискал допълнително по 30 долара на човек, за да си купят завивки.

Хазяинът Скот Райли твърди, че той е потърпевш от некоректно отношение
„Старая се да бъда добър домакин. Посрещнах студентите от летището, помогнах им да се настанят. Но от години не предоставям чаршафи и одеяла, защото практиката ми е показала, че не се пазят”, обяснява пред BG VOICE хазяинът Скот Райли.

Седмица по-късно пристигнали и останалите студенти. По план трябвало да наемат две бунгала, но хазяинът отказал да им даде ключ за второто. Така се наложило 20-годишната Борислава Кирилова да спи на дивана. Четирите момчета си делели малка стаичка с двуетажни легла. Според хазяина българката сама предложила да спи на дивана. Твърдение, което студентите категорично отричат.


Пред BG VOICE Скот Райли обаче заяви, че когато студентите напуснали бунгалото, те не споменали нищо за лошите условия. Според него те просто намерили по-евтино жилище. Наемът на едно от неговите бунгала за четирима студенти излиза 1920 долара на месец.


След като напуснали бунгалото, студентите поискали той да им върне предварително платения депозит от 960 долара.


Според студентите условията в бунгалото били примитивни за наема от близо 2000 долара на месец
Според Райли обаче уговорката му с тях била да останат цяло лято и те я нарушили. Ето защо не смята, че трябва да им върне депозита от 960 долара. „Аз съм потърпевшият в случая. От години работа със студенти съм се научил да се предпазвам да не бъда излъган аз”, казва Райли. Той твърди, че след седмица в бунгалото българите напуснали и оставили след себе си бъркотия, която той трябва да почисти.


Междувременно местните здравни власти не могат да разследват случая, защото българите вече са се изнесли и няма кой да им даде достъп до жилището. Доброволци, които съдействат на студентите, дошли на бригада, също опитват да помогнат за разрешаването на спора.

Според местния вестник „Кейп Код таймс” и предишни години е имало оплаквания от условията в жилищата на Райли. Пред BG VOICE обаче той отрече това е да е вярно. Хазяинът даде за пример български студент, който три поредни години живее под наем в негово бунгало.


Всяка година близо 2 хиляди студенти идват в Кейп Код на лятната програма Work and Travel. Много от тях са българи. Те работят в местните магазини, хотели и заведения.

Коментирай

Son of a gun, this is so hpelful!
( IThappens @ 2012-07-06 22:52:48 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news