» Бедствие
начало » Бедствие
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Екстремно време в САЩ
     Торнадо в Джоплин, Мисури, взе поне 124 жертви в неделя
     Още 16 убити от туистъри в сряда
     Наводнения в 8 щата от река Мисисипи, 1 удавен

 
(07/17/11) Екстремно време в Съединените щати през последните няколко седмици погуби десетки и причини щети за милиарди долари.

Стотици семейства са без домове в южните щати заради наводнения и торнадо.

В неделя смъртоносно торнадо удари малкия, но гъсто населен град Джоплин, щата Мисури. До редакционното приключване на броя жертвите бяха 124, а стотици къщи бяха тотално разрушени. Торнадото отнесе последните два етажа и всички прозорци на болницата „Джонс Хопкинс” в града, докато пациенти и персонал се опитваха да стигнат до вътрешните стаи на сградата, за да търсят спасение от адския туистър.

Снимките разказват трагедията на хората, загубили абсолютно всичко в рамките на минути. Ветровете на торнадото, широко поне миля, въртели с над 200 мили в час, помитайки домове, бизнеси, коли, хора по пътя си. Стихията изкорени дървета, преобърна коли и остави Джоплин като след атомна бомба.

Само за 24-те часа от вторник до сряда 69 урагана преминаха през централните щати на Америка. Хората в много градове на Арканзас, Оклахома, Канзас и Тенеси търсеха спасение от бедствието. Вътрешни килери и вани ставаха техни спасителни убежища. Новите бури взеха още поне 14 жертви.

От началото на годината повече от 1200 туистъра са убили над 500 души, което прави това най-смъртоносната година досега. Средно в САЩ при торнадо умират около 80 души на година.

В Мисисипи от месец се борят с исторически наводнения, невиждани от поне 70 години.

От Илинойс до Луизиана на хиляди домове се виждат само покривите, а техните стопани живеят при приятели или роднини. Прогнозите са, че отливът на реката ще започне в средата на юни. Дотогава хората, които живеят в тези къщи, ще трябва да намерят друг подслон.

Офицерите от шерифския отдел на община Уорън са сменили патрулиращите си коли с лодка. Те са единствените хора тук.

Всички други от този квартал до Виксбърг, Мисисипи, напуснаха, преди водата да залее къщите им.

„Някои ще се върнат, но чухме, че има и такива, които няма да го направят и ще се преместят. Много от хората се преместиха при семействата си и приятели”, казва детектив Майк Тракслър от шерифския отдел на община Уорън.

Освен наводнените къщи водата крие и други опасности – отровни змии и алигатори плуват в нея.
Властите предупреждават хората да стоят надалеч, защото животните изскачат и нападат неочаквано.

Даниел и Сали Деър собственици на имот във Виксбърг

Когато дойдохме предния път да проверим как са нещата, имаше нещо зелено под къщата... това беше алигатор”, казва Даниел Деър, който има къща във Виксбърг. Тя е построена върху 6-метрови колони на най-високото място в неговата ферма, но въпреки това вода има почти до прага й. Неговата съпруга Сали добавя: „Алигаторите са гладни... защото няма къде да отидат и се захващат за всяко сухо нещо, което намерят.”
Ето защо двамата носят оръжие със себе си.

Обикновено тя е широка около 800 метра. Днес коритото на Мисисипи е шест пъти по-широко – около 5 километра - и на места прилича повече на езеро, отколкото на река.
Силата на реката е такава, че за 1 секунда може да наводни футболно игрище, а водата да е висока повече от 13 метра.
Наводнението обаче има и друг, силно негативен ефект, който оказва влияние на места, далеч от този регион... дори и в България.

На стоковите борси само за последната седмица царевица, пшеница, соя са по-скъпи с 10%, което означава, че към средата на лятото това ще се отрази и на цените по магазините.

Цената на бензина по колонките все още е висока заради страхове, че наводнението може да застигне рафинериите в южните щати.

Друг проблем за икономиката е затрудненият трафик по Мисисипи. Реката е основна транспортна артерия и преминава през 31 щата.
Това, което свързва всички тези истории на изпитание срещу екстремното време, е жилавостта на хората и тяхната решимост да се върнат по домовете си. Да ги построят отново... ”Хубаво е да се върнеш у дома, а това тук си е моят дом”, казва ми 20-годишен младеж. От двете къщи в неговия двор виждам само покривите. Убедеността в думите му обаче не може да бъде поклатена от наводнение, ураган или друго природно бедствие.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news