» Наша гордост
начало » Наша гордост
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българин се гмурна при морските пехотинци
     Цветомир Цветков идва в САЩ на бригада, после става US Marine

Любомира Кривулева
BG VOICE

(03/16/10) Български студент на бригада стана член на най-елитните части на Съединените щати US Marines. Цветомир Цветков идва, за да работи в развлекателен парк в Чикаго, но после става един от най-добрите морски пехотинци във взвода си в тренировъчната военноморска база в Сан Диего, Калифорния. Цветомир казва, че е кандидатствал за място в американската армия, защото иска да е един от най-добрите.
Морската пехота е едно от петте звена в Американските въоръжени сили. Тя осигурява сигурността на страната по море, ползвайки арсенала на Военноморския флот. Ако трябва да степенуваме значимостта на различните звена в американската армия, морската пехота се нарежда най-напред. Да станеш един от тях е изключително трудно. Не случайно и тяхното мото е:

The few. The proud

Съединените щати разполагат с 202 000 морски пехотинци, като 31-годишният Цветомир Цветков може да се похвали, че е един от тях. Той идва в САЩ през 2003 г. на студентска бригада, докато учи в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Работи за Six Flags край Чикаго, но впоследствие решава, че иска да остане в САЩ.

"Реших да остана, защото в България корупцията ограничава възможностите, пък и по-малкият ми брат живее тук", обяснява редникът. Българинът завършва образованието си през 2006 г. и решава да кандидатства в Американската морска пехота като начин да емигрира. Оказва се, че дипломата му от УНСС не се признава, а той не може да влезе в корпуса само със студентска виза. Цветомир започва работа като барман и шофьор на лимузина с намерението да учи в американски колеж. Докато се подвизава зад бара в Уисконсин, през 2006 г. той се запознава с 22-годишната тогава Рейчъл, която работи като сервитьорка там. Малко след това двамата сключват брак. Цветомир обаче така и не успява да влезе в колеж.

"Още докато бях шофьор, осъзнах, че съм на 27 и е крайно време да променя живота си към по-добро. Исках да имам нещо стабилно под краката си, което да е добре и за семейството ми. Така реших да кандидатствам за морската пехота. Не за друго звено, а за морската пехота", разказва Цветков. Това начинание обаче не се оказва лесно. Въпреки че е женен за американка, българинът не получава веднага статут на гражданин, а само на постоянно пребиваващ. Това обаче му осигурява възможността да кандидатства за корпуса. В началото българинът бил несигурен в себе си, защото трудно долавял същността на това да си американски морски пехотинец. Когато инструкторът му го попитал дали иска да стане командир във взвода още в първата фаза на обучението, той отказал.

"Във втората фаза обаче не му дадох възможност за избор. Директно го направих водач на отделение. В началото имаше затруднения, но благодарение на усилията, които положи, напредна", заявява сержант Дейвид Комас. 28-годишният тогава българин е най-възрастният във взвода си и след като придобива малко опит, става пример за останалите си колеги.
"Няма момент, в който той да не дава всичко от себе си. Винаги казва на новобранците:

"Щом аз съм на 28 и мога, значи и вие можете!"

Всички го слушат и взимат пример от него", добавя Комас.

Според Цветомир опитът му в корпуса го е направил по-дисциплиниран и самоуверен, а очакванията му са се покрили. Той вече е лидер на отделение във взвод 1074, рота D на Първи тренировъчен батальон за новобранци в базата на корпуса в Сан Диего. С помощта на другите началници на отделения българинът става един от добрите водачи. Той основава изпитна програма за работа в екип, която всеки новобранец трябва да издържи. Тестът се провежда в рамките на 54 часа, през които начинаещите морски пехотинци трябва да издържат 30 "досадни" изпитания без храна и вода, за да покажат какво са научили по време на 12-седмичната им подготовка за корпуса.

"Ако искаш да завършиш успешно изпита, екипната работа е задължителна. Невъзможно е да го преминеш само със собствени усилия", обяснява Цветков, който скоро ще започне бойната си подготовка за четвърта фаза и след това го очаква специализация в редиците на морската пехота. Придобил вече достатъчно опит, Цветомир се надява да направи кариера като офицер.
"Независимо каква работа вършим в корпуса - зад бюро или на бойното поле, инструкторът винаги ни е казвал да даваме най-доброто от себе си, защото ние сме бъдещето на Американската морска пехота", добавя Цветомир.
 

Коментирай

това е супер .на мен също много ми се иска да постигна такова нещо в смисал да кандидатсвам в американската армия по някакав начин ,но незнам как.аз служа в българската армия и сам офицер.
( боян @ 2011-04-09 07:50:02 )
da i as iskam no dali e vazmojno da stana amerikanski voinik sega sam balgarska armiq
( spas stamov @ 2011-09-13 10:43:00 )
Az su6to bih iskal da vlqza v armiqta na USA student sum 2-ri kurs v lesoto v sofia no mislq kato go zavur6a da probvam po nqkakuv na4in.
( teodor mihailov @ 2012-05-12 11:27:44 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news